понедељак, 28. фебруар 2022.

Beogradski sprint kamp i Boroka kup 2022

"Takmičarska sezona" - nisam verovao da ću ovo ikada ponovo reći, ali vreme je došlo za novu takmičarsku sezonu.

Prošla je duga zima, kilometri i kilometri su pretrčani, ukratko brojke:
Od oktobra do kraja februara pretrčano je 750km sa 12000 metara uspona.
Sa prvobitnih 113kilograma, pao sam na 94kg i nadam se da i dalje idem u tom smeru.
Dosta orijentiring treninga je urađeno i ulazak u sezonu, što se tehničke strane tiče, mislim da ne može biti bolji.

Prvobitni plan za početak 2022 bio je odlazak na Boroka kup u Mađarsku, tehnički prezahtevni tereni, dosta vegetacije i reljefa, milina za početak godine.
Takođe, već sada tradicionalno, početkom februara se organizuje Beogradski sprint kamp. Moje angažovanje na kampu je oduvek bilo sa strane organizacije i takav je plan bio i za ovu. Međutim, zbog ličnih obaveza nisam mogao sa sigurnošću da kažem da ću raditi na kampu i odlučio sam da je bolje da se prijavim kao takmičar, što je znatno lakše otkazati.

Beogradski sprint kamp 2022
Sam koncept kampa za ovu godinu je bio sledeći:
Ponedeljak
-Trening štafete
-Trening memorija
Utorak
-Trening koridor
-Trening duge sprint varijante
Sreda
-Trening Control picking
- Trening Intervali

Zbog posla, nisam prisustvovao treninzima u ponedeljak, ali sam definitivno uživao da opet budem sa ove strane, kao takmičar.

Ne bih želeo preterano da dužim o samim treninzima jer je generalno u pitanju sprint, pa se samim tim i dosta brzine zahteva za pojavljivanje nekih vecih gresaka.

Boroka kup 2022
Mađarska, svaka sezona, ako želim da bude dobra, počne sa jednom trkom za uživanje - Boroka kup. Ovogodišnji Boroka kup je za mene bio najteži jer mi je ovo jedna od prvih zvaničnih trka u Mađarskoj u elitnoj kategoriji. Da se razumemo trčao sam i ranije u eliti tamo ali su te trke tada služile isključivo kao trening.
S obzirom na moju trenutnu fizičku spremnost, koja je na nekom srednjem nivou, nisam očekivao da uopšte mogu da se takmičim sa bilo kime iz elitne kategorije. Pre samog odlaska, tokom prijave za trku, odlučio sam se za elitnu stazu zbog same zahtevnosti na tehničkom, ali i fizičkom nivou. Želeo sam sebe da testiram kako ću se ponašati na donošenju teških odluka pri tolikom umoru i moram priznati da sam očekivao znatno goru situaciju, ali sam i dalje nezadovoljan.

Prvi dan - Skraćena duga distanca na kvadrat kroz 3 sa 4Mađari vole te neke specijalne distance "produžena srednja", "skraćena duga", "ultra duga",... koje često umeju da prave na svojim trkama. To je bio slučaj i ove godine. Po planu prvog dana se održala skraćena duga distanca sa već meni predugih 9.1km. 
Ulazim u šumu i šok, zaleteo se ko budala, pitaj Boga gde sam krenuo. U jednom trenutku stajem i vraćam se na pravac i dolazim lagano do prve kontrole. Dosta mi je poznato da mi je ranije prva kontrola bila kritična u smislu grešaka, pa hajde da to više ne ponavljamo. Prve 4 kontrole, realno, bile su da namame takmičare da se izjurcaju i da pomisle da im baš dobro ide snalaženje u gustom terenu gde je svaki od ovih žbunova na mestu na kome je nacrtan i ide iznad glave, da ne možeš ništa videti preko. Naravno kad se čovek zaleti ni ne gleda šta ga čeka, ulaz u petu kontrolu izuzetno sitan i tehnički nemoguć teren za trčanje nekom većom brzinom. Ne uspevam da izađem na veliku livadu ispred kontrole i počinje gubljenje u gustišu. Na svu sreću uspevam da nađem jedan markantni vrh i sa njega izlazim na kontrolu. Zatim dolazi nova neshvatljiva greška na sedmu kontrolu, gde sam totalno omašio pravac i napravio paralelnu grešku, ali sam, na svu sreću, odmah shvatio šta sam uradio.  Do samog kraja nisam imao nekih većih grešaka, sem nesigurnosti kod kontrole 22 gde sam ušao znatno ranije na kontrolu jer sam pomislio da je ona bela šuma u stvari livada. 
Sve u svemu dosta glupih grešaka koje su se nagomilale i ogroman zaostatak za prvim. Polovina od tog zaostatka bila je na moju fizičku spremnost, ali realno, druga polovina bila je na moju glupost. 
Šta je tu je:
 Rezultati  Split vremena  Routegadget   LiveLox

Drugi dan - Duga distanca
Iskreno, očekivao sam nekih 15-18km staze drugog dana, pošto je organizator objavio dužine za drugi dan nešto kasnije. Videvši 12.5km, nisam se nešto više obradovao od 15-18km al je bilo definitivno bolje. Podučen velikim iskustvom od prvog dana, odlučio sam da kupim dres koji prelazi preko kolena, kako ne bih puštao suzu na svakom drugom koraku kroz šišljake Mađarske. Sav optimističan u širokom dresu u koji realno mogu da stanem, pošto je nov, stavljam gel u džep i krećem ka startu. Naravno, duga distanca obezbeđeno osveženje sve u glavi skockano kako ću da popijem vode u nekom trenutku i da preživim stazu, jer sam dan pre toga umirao od žeđi, ko da sam jeo pesak celu stazu. Kad ono, međutim, nema. Gledam ja one opise, ne verujem, računam, kalkulišem u glavi juče sam 9,1km išao 108minuta, pa dodajem 3.5km na sve to, "Brate pa ovo neću ispod 2 sata nikako". Vidim ja na opisu od kontrole 15 do starta 0m. Pošto se nisam dugo takmičio, iznenadih se da ima menjanja karte, kad dolazi komšija iz Hrvatske i reče, pisalo u biltenu da elita ima kartu sa obe strane. U tom trenutku sam se setio da sam ja takmičar, mogao sam i bilten pročitati, al jelte malo kasno. Stajem ja onako u startni boks, gledam one opise tražim onu čašu, al neće da se pojavi. Razmišljam ja, ma sigurno ima negde u šumi na putu označeno, sav optimističan, stajem pored karte i vidim drugi deo staze, al kao fer plej okrenem glavu da ne gledam šta me čeka. Startujem lepo ja bela šuma divno za trčanje, a meni noge nikad teže. Mađarska = Banja posle svake trke = ne daj bože sledeći dan. Al ajd krenem ja nekako prva kontrola odma zeleno. Pošto je bilo prosto doći do tog ćoška šume uzeh da pogledam malo gde je osveženje. NEMA. Šok broj 1. Opet gledam ja, ma sigurno je sa druge strane, al nisam gledao stazu dalje, ulazim polako u zeleno, koncentracija je važna.


Prva kontrola lagano, krećem na drugu, opet ona ista livada od juče. Opet greška. Istina da sam ovaj put naboo livadu, al džaba kad sam otišao posle u pogrešnom pravcu. Nekako ja opet dođem u reon onog velikog vrha i provalim gde sam šta sam i ajd dalje. Provalim ja opet sličan koncept kao juče, puste te da se istrčiš pa onda da se zaletiš u sitno. Nakon jedno 50 minta trčanja dolazim u taj mikro deo oko 12 kontrole sitna greška u reonu kontrole. Krećem ka 13oj i pravim pogrešno procenjujem distancu i skrećem ranije i gubim neko sitno vreme opet, ali zadivljujuće se ispravljam odmah i nalazim kontrolu. Vidim ja još 2 kontrole, reko sad će osveženje... Lepo ja vidim gde mi je kontrola 15 i gledam na sat 67 minuta, reko trkačka je staza ipak je duga distanca, moguće da ću ići ispod 2 sata, realno sam na nekih 70-80% staze, još da se vratim i to je to. Okrenuh ja kartu i u trenutku ostadoh bez teksta. 


"PA JA SAM NA 50% STAZE JEDVA". Al dobro, prijavio sam se za ovo šta je tu je. Gotovo sam bio siguran da na ovoj strani ima nacrtano osveženje, jer realno prvi nema šanse da ide ispod 80 minuta mora da bude negde vode. Nema.. Moje sve nade za osveženjem su propale. Pipkam ja onaj gel, razmišljam dal rizikovati sa uzimanjem gela, jer je važno da se popije voda posle toga. Odustanem ja od toga krećem dalje, tehnički deo lagano, početnička greška opet za pravac na KT 19... definitivno moram to popraviti jer je ovo užasno... Dolazi kontrola 21 i vidim ja meni sve teže i teže da trčim, koncentracija pada, šećer fali. Uzimam ja taj gel... Do kraja ništa, nikakva kriza, niti zamor, žedan više nisam bio, zaboravio bukvalno na žeđ. Ponovo početnička greška na poslednje 2 kontrole, za šta nemam neki specijalni komentar sem da se ne smem opuštati, previše sebi dam za pravo da ne razmišljam jer je kraj trke.U suštini solidne 2 trke, na izuzetnim terenima... Naravno nisam zadovoljan, jer ko je pa zadovoljan 100% u orijentiringu, uvek je mogla neka druga brža/bolja varijanta.Rezultati   Split vremena   Routegadget  Ukupni rezultatiEh da, banja je bila odlična!

Srpska sezona uskoro počinje i tu će se valjda pokazati i ova snaga koja se stvarala tokom zime. Ostalo je još dosta rada da bih se vratio u neki takmičarski ritam, nadam se da mogu stići za reprezentativni poziv do selektovanja za Prvenstvo jugoistočne Evrope, ali tu se nikad ne zna, mnogo je faktora i trka do tad, vreme će pokazati.

Нема коментара:

Постави коментар